Pražská památková rezervace

From Wikipedia, the free encyclopedia

[[Soubor:PRAGUE.jpg|náhled|upright=1.2|Oblíbený pohled na historické jádro Prahy s Hradem a Karlovým mostem]] Pražská památková rezervace (PPR) je největší městskou památkovou rezervací v Česku a jednou z největších na světě. Byla vyhlášena nařízením vlády České socialistické republiky č. 66/1971 Sb. Od roku 1992 je zapsána pod názvem Praha – historické jádro městaSeznamu světového kulturního dědictví UNESCO,[1] k níž však je navíc připojen i průhonický zámek s parkem.

náhled|vlevo|Nařízení vlády České socialistické republiky č. 66/1971 Sb., o památkové rezervaci v hlavním městě Praze Rezervace zaujímá území o rozloze 8,66 km2 (8,63 km2[2]), což je 1,74 % z celého území města.[2] Zahrnuje historické jádro Prahy, konkrétně tyto čtvrti: Staré Město, Josefov, Malá Strana, Hradčany s Pražským hradem, Nové Město (na východě jen po Sokolskou ulici) s Vyšehradem; z malé části pak Vinohrady (Federální shromáždění, Státní opera a Fantova budova hlavního nádraží), Holešovice (Letenské sady s nábřežím), Podolí (porodnice) a Smíchov (Janáčkovo a Hořejší nábřeží s ostrovy). Územní rozsah PPR je velmi podobný rozsahu Prahy těsně před připojením Holešovic v roce 1884. Přibližně 1,00 km2 z rozlohy rezervace připadá na řeku Vltavu.[2] Ochranné pásmo PPR zaujímá plochu 89,63 km2.

V současnosti[kdy?] je v PPR evidováno cca 52 000 obyvatel a 23 000 bytů. Je zde 1330 památkově chráněných objektů, z toho 28 národních kulturních památek.

Na území rezervace je 1322 památkově chráněných domů, značný počet objektů drobné architektury, technické památky a historické zahrady a parky. Z celkového počtu je 60 % objektů starších než 100 let, 22 % pochází z let 1900 až 1945 a 8 % bylo postaveno po roce 1945.[2]


Památky[edit]

Následující seznam uvádí pouze nejvýznamnější památky. Více objektů je uvedeno na stránce Seznam pražských památek. Tučně zvýrazněné objekty jsou národními kulturními památkami.

Kostely a kaple

Paláce

Kláštery

Stavby určené pro vzdělání a kulturu

Ostatní stavby

[[Soubor:PragueCathedral03.jpg|thumb|Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha]] [[Soubor:Strahov Monastery 001.jpg|thumb|Theologický sál Strahovského kláštera]]

Reference[edit]

Související články[edit]

Externí odkazy[edit]

Template:Světové dědictví – Česko Template:Portály Kategorie:Městské památkové rezervace v Česku Kategorie:Památkové rezervace v Praze Kategorie:Světové dědictví (Česko)