Miguel Calatayud

From Wikipedia, the free encyclopedia

Miguel Calataiud Cerdán és un il·lustrador i historietista espanyol, nascut a Asp (Alacant), en 1942. En l'àmbit del còmic i per part dels seus teòrics, se li considera un autor aïllat i independent o un precursor de la Nova Escola Valenciana.[1] Com a il·lustrador, ha rebut els premis més prestigiosos del sector.[2]

Obra[edit]

Miguel Calataiud va començar la seva carrera en els anys 70 com a il·lustrador i realitzant para la revesteixi Trinca les sèries Peter Petrake i Els dotze treballs d'Hèrcules, que mostren, per a Mariano Ayuso i Antonio Lara, uns dibuixos bellíssims de colorit excepcional i una suprema elegància, més emparentats "amb la il·lustració infantil que amb altres dominis gràfics."[3] A aquesta etapa pertany també "Sóc l'aire".

Durant els 80 va ser un dels més destacats representants de l'anomenada "línia clara valenciana", juntament amb Daniel Torres, Mique Beltrán, Micharmut i Sento. Para Jesús Quadrat era llavors una deliciosa blasfèmia en l'erm cutre del mapa mentider del nostre gráfito.[4] Il·lustra, l'any 1984, per al Club Juvenil del Mont de pietat i Caixa d'Estalvis de Sevilla, tots els croms de l'àlbum Dues llegendes de Becquer.

Va passar posteriorment a ser reconegut per la il·lustració d'obres de literatura infantil, especialment les més atrevides, com les de Miquel Obiols o Carles Cano Peiró.

Amb El peu fregit va guanyar en 1998 el premi a la millor obra del Saló del Còmic de Barcelona.

Al nou segle, es va convertir en el director d'art de la col·lecció d'àlbums il·lustrats "Diàleg infantil" de l'Editorial Diàleg, abans especialitzada en llibres de filosofia i per la qual busca nous autors.[5] En aquesta col·lecció, a més, va il·lustrar els títols El bosc del meu abecedari, llibre de poemes de Pedro Villar, i Tres viatges amb textos de Jordi Botella. Va participar també en els àlbums col·lectius d'historietes Tapa Vermella (2004) i Llança en drassana (2005) d'Edicions Contrasentit.[5]

Comisarió les exposicions "Animals en la seva tinta" i "Originals per a cinc rondalles" dins de l'II Saló del Llibre Infantil Il·lustrat Ciutat d'Alacant.

Premis[edit]

Ha obtingut els premis més prestigiosos del seu sector d'il·lustració, com el Lazarillo d'il·lustració (1974, per Contes de l'any 2100) i tres vegades el Nacional d'il·lustració (en 1989 per Una d'indis i altres històries, en 1992 per Llibre de les M'Alicias i en 2008 pel conjunt de la seva obra).

L'any 2000 va ser candidat per Espanya al premi Hans Cristian Andersen.

Categoria:Dibuixants de còmics espanyols Categoria:Il·lustradors espanyols

  1. ^ Cuadrado (2000), p. 200.
  2. ^ Balseyro, Sergio (26/02/2008). Miguel Calatayud presenta su libro 'Al pie de la letra' en 80 Mundos, "La Verdad".
  3. ^ Lara, Antonio y Ayuso, Mariano (1983) en "Comics en España, años 60 y primeros 70" para Historia de los Comics, p. 1038, de Toutain Editor.
  4. ^ Cuadrado, Jesús (1984). Prólogo a La Pista Atlántica. Arrebato, Valencia.
  5. ^ a b Albir, Sergio (14/03/2004). Miguel Calatayud afirma que "hoy en día el cómic no hay quien lo pague", "El País".