Letiště Tbilisi

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Infobox - letiště Mezinárodní letiště Tbilisi (IATA: TBS, ICAO: UGTB, gruzínsky: თბილისის საერთაშორისო აეროპორტი) je hlavní mezinárodní letiště v Gruzii, nacházející se 17 km jihovýchodně od hlavního města Tbilisi.

Historie[edit]

náhled|vlevo|Staré letiště První terminál pro cestující zde byl otevřen v roce 1952 podle návrhu architekta V. Beridze stalinském stylu (dnes se tato část nazývá Staré letiště). Nový terminál byl dokončen v roce 1990.

V roce 1981 se letiště Tbilisi stalo dvanáctým nejvytíženějším Sovětském svazu (přepravilo 1 478 000 cestujících). Počet přepravených pasažérů se v následujících letech ale snižoval a v roce 1998 to bylo pouhých 230 000.

Rekonstrukce[edit]

V únoru 2007 byl dokončen velký rekonstrukční projekt, jež zahrnoval výstavbu nového mezinárodního terminálu, parkoviště, zlepšení celkového vzhledu, renovaci pojezdových drah a hlavní vzletové a přistávací dráhy, dále pak pořízení odbavovacích zařízení a další.

Bylo otevřeno železniční spojení s centrem města (6 vlaků denně v každém směru). S Tbilisi dále letiště spojuje silnice George W. Bush Avenue. Letiště se po rekonstrukci stalo produktem moderního a funkčního dizajnu a může se pyšnit špičkovou technologií. Má schopnost snadno usnadnit budoucí rozvoj bez přerušení provozu terminálu. Celkové náklady na projekt byly 90, 5 milionů amerických dolarů. Kapacita nové odbavovací haly je 2, 8 milionu cestujících za rok.

Letecké společnosti a destinace[edit]

náhled|Odletová hala nového terminálu

Pravidelné linky[edit]

[kdy?]Template:Doplňte zdroj

Letecká
společnost
Destinace
airBaltic Riga
Azerbaijan Airlines Baku
Belavia Minsk
Georgian Airways Amsterdam, Antalya, Athény-Elefthérios Venizélos, Dubaj, Frankfurt nad Mohanem, Charkov, Kyjev-Boryspil, Minsk, Moskva-Domodědovo, Paříž-CDG, Riga, Teherán-Khomeini, Tel Aviv, Vídeň
LOT Polish Airlines Varšava
Lufthansa Mnichov
Montenegro Airlines Podgorica-Golubovci
Pegasus Airlines Istanbul-Sabina Gökçen
S7 Airlines Moskva-Domodědovo
SCAT Aktau
Turkish Airlines Istanbul-Atatürk
Ukraine International Airlines Kyjev-Boryspil

Nákladní linky[edit]

Letecká
společnost
Destinace
Cargolux Lucemburk
Coyne Airways Aktau, Ašchabad, Atyrau, Baku, Jerevan, Kolín / Bonn, Londýn-Stansted, Türkmenbaşy

Externí odkazy[edit]

Template:Portály

Kategorie:Tbilisi Kategorie:Letiště v Gruzii