Eduardo Vañó Pastor

From Wikipedia, the free encyclopedia

Eduardo Vañó Pastor (Bocairent, 24 de febrer de 1911-València, 26 de setembre de 1993) va ser un dibuixant d'historietes espanyol, adscrit a l'Escola Valenciana de còmic.[1][2] Se li coneix pel seu treball en la sèrie Roberto Alcázar i Pedrín (1940-1976), una de les més populars de la postguerra.

Biografia[edit]

Eduardo Vañó va estudiar en la valenciana Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos, on va obtenir el títol de professor de dibuix.

En iniciar-se la dècada de 1930, va començar a treballar com a il·lustrador de novel·les per lliuraments per a Editorial Valenciana i també en la revista KKO.[3]

Després de la guerra, juntament amb el propietari de l'empresa, Juan Baptista Port, va crear la sèrie Roberto Alcázar i Pedrín, que es convertiria en un dels títols més reeixits del còmic espanyol de postguerra.

Vañó va col·laborar amb nombrosos guionistes: a més de Port, va dibuixar guions de José Jordán Jover, Federico Amorós, Vicente Tortajada i Pedro Quesada, i fins i tot alguns de la seva pròpia autoria.[4] Vañó va dibuixar la totalitat dels 1.219 nombres que es compon la historieta.

Vañó va dedicar a la sèrie pràcticament tota la seva vida professional, encara que creo també altres sèries, com Bob Tayler i Carlos Ray, Cor d'Acer, ambdues amb Manuel Gago en 1941, i sobretot Milton el Corsario (1956), del que es va encarregar de dibuixar els 61 primers cuadernillos.[5][4] Para llavors, era tan cèlebre que Valenciana la va promocionar com a obra d'Eduardo Vañó, el prestigiós dibuixant de Roberto Alcázar.[6]

Poc inclinat a les aparicions públiques, en 1991 va renunciar a assistir a l'homenatge que el Saló del Còmic de Barcelona li va rendir a ell i els seus companys Sanchis i Karpa.[2]

Valoració[edit]

Malgrat el seu èxit, la seva labor va ser posada en dubte per alguns crítics durant la Transició. Antonio Lara va escriure llavors en "El País":

Referències[edit]

Template:Referències

Bibliografia[edit]

Enllaços externs[edit]

  • Comic creator:Eduardo Vañó en la Comiclopedia de Lambiek

Categoria:Morts el 1993

  1. ^ Tadeo Juan, Francisco (invierno de 1982) en Ilustraciones para "Comicguía" nº 7, p. 14. Valencia: Libreria Telio.
  2. ^ a b "La muerte del autor de 'Roberto Alcázar' enluta al tebeo de la escuela valenciana", obituario por Adolf Beltrán, El País, 30 de septiembre de 1993.
  3. ^ Porcel (2002), 117.
  4. ^ a b Darias, Manuel: "Roberto Alcázar y Pedrín", en www.fandecomix.com.
  5. ^ Porcel (2002), 91.
  6. ^ Porcel (2010), p. 71.