Dubstep

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Cedule Template:Infobox - hudební žánr Dubstep je subžánr EDM, který vznikl koncem 90. let 20. století v jižním Londýně. Dubstep je vzdáleně podobný původním stylům speed garage a grime. Od nich se odlišuje zejména důrazem na sub-bass a silnými experimentálními sklony, které vybízí spíše k instrumentální produkci.

První dubstepové desky byly vydány v roce 1998, jako temnější a experimentálnější instrumentální verze a remixy tracků ze stylu 2-step garage s funkovými a drum and bassovými základy. V roce 2001 začal londýnský klub Forward (též FWD>>) propagovat dubstep a podobné styly. Termín dubstep se začal používat okolo roku 2002, kdy byla již produkční stylistika potřebná k vytvoření takových remixů celkem ustálena a odlišena od stylů jako 2-step a grime. Dubstep (a zejména subžánr brostep) na internetu asi nejvíce zpropagovala skupina UKF – populární kanál sloužící pro volné šíření bassových tracků. V ČR je dubstepová scéna teprve v začátcích. I tak na české scéně nalezneme jména: Merak, Corborat, Dubsquad a také Kletis. Mezi největší eventy patří Outbreak, který pořadá Corborat a Dubsquad pod crew Undead Nation.

Charakteristika[edit]

Hudební webová stránka Allmusic.com popsala celkový zvuk dubstepu jako pevně svinutou produkci s drtivou basovou linii a zvuky bicích pozpátku, které navíc obsahují uříznuté vzorky (samplování). Velmi často jsou přidány vokály. Podle Simona Reynoldse dubstep původně pochází z Velké Británie v rozmezí let 1989–99.

Dubstep se postupně uvolňoval u experimentálních UK tvůrců garážové tvorby. Tyto pokusy často končily neúspěchem. Podobně jako garáž je tento styl hudby temný. Dalšími rozlišovacími znaky, které jsou často používány, jsou hnací a rozptýlený rytmus s téměř všudypřítomnými sub-bassy. Někteří dubstep umělci také zahrnuli různé vnější vlivy.

Další dělení dubstepu[edit]

  • Brostep dnes mainstreamový subžánr dubstepu, význačný svou rychlostí a opuštěním sub-bassového základu
  • Post-dubstep využívá mixování dalších stylů.
  • Harsher Patrný vliv stylu Electro House.
  • Chilled dubstep (Chillstep) Poklidný druh dubstepu. Časté užití vokálů a nepříliš výrazných basů.
  • Riddim dubstep Velmi rytmický (Riddim je patvar slova rytmus, v angličtině „rhythm“) a často repetitivní dubstep.
  • Deathstep Značně těžká a agresivní odnož dubstepu.
  • Robostep dubstep skládaný čistě počítačem
  • Drumstep spojení dubstepu a drum and bassu.
  • Raggastep spojení dubstepu a reggae

Interpreti[edit]

Pozn.: Tento výčet interpretů není úplný.

Reference[edit]

Template:Překlad

Externí odkazy[edit]

Dubstep kanály na YouTube:

Weby s dubstepovým obsahem

Template:Portály Template:Autoritní data