The Rocky Horror Show

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Cedule The Rocky Horror Show je americký muzikál z roku 1973, který napsal Richard O'Brian. Vytvořil muzikál, který míchá prvky science fiction a béčkových horrorů - s lacinými triky, osvětlením a naivitou kladných postav.

Není proto překvapení, když se za dva roky muzikál zfilmoval. Většina herců si zahrála své roli i ve filmu. Úspěch nebyl jednoznačný - divadelní muzikál byl hit v Anglii, na Broadwayi se zase propadl. Filmový muzikál neuspěl v Anglii - ani v Americe, ale zanedlouho se film začal promítat ve večerním/půlnočním představení - lidé začali do kina v kostýmech, zpívali, házeli konfety, toaletní papír, toasty, nasazovali párty-čepičky, polévali se vodou...a společně citovali Brada, Janet, Frank-N-Furtera a Rockyho, hlavní postavy muzikálu.

Děj[edit]

Roli vypravěče zastává kriminolog, opatřený fotkami z toho zvláštního případu. Ten začíná na svatbě spolužáků Brada a Janet (Ralph a Betty). I oni dva se rozhodnou, že se vezmou. Tuto radostnou zprávu se chystají sdělit muži, který je svedl dohromady.

Brad a Janet se potkali na hodinách vědy a jedou navštívit bývalého učitele Dr.Scotta. Bohužel se na cestě k němu ztratí, auto se jim rozbije, prší a jim nezbývá nic jiného, než vyhledat pomoc v blízkém hradu. Chtějí si zatelefonovat a dostat se pryč z toho podivného místa. K telefonu je ale obyvatelé hradu nepustí - jsou to podivínové, kteří pořádají Transylvánský Sraz a tančí Time Warp. Brad a Janet se ocitají ve světě Frank N. Furtera, který se zrovna chystá dokončit své velkolepé dílo. Frank N. Furter je transvestita z transexuální Transylvánie, který bydlí na hradě se sluhou Riff Raffem, jeho sestrou Magentou a groupie Columbií.

Frank se ve své laboratoři chystá odhalit své "tajemství života". Probudí svůj "výtvor" Rockyho k životu. Tato oslava je přerušena Eddiem, kterého hned Frank zabije. Eddie byl poslíček, kterého Columbia miluje a který daroval (chtěně či nechtěně) část mozku Rockymu.

Frank si vytvořil Rockyho jako lidskou panenku (=panáka) s krásným tělem a blonďatými vlasy. Za zvuků svatebního průvodu odchází do Frankovo ložnice.

Brad a Janet zůstávají přes noc, spí v oddělených ložnicích a oba dva navštíví převlečený Frank jako Brad (když jde za Janet) a jako Janet (když jde za Bradem). Janet se svěří, že je ještě pann, je rozrušená a vyráží hledat Brada. Monitorem uvidí Brada - není ale v posteli sám - s Frankem. Rockyho drželi Riff Raff a Magenta přivázaného, ale podařilo se mu uniknout. Schovává se a najde ho Janet. Vidí, že je Rocky zraněný, je jí ho líto..oba jsou skoro nazí..a neudrží své touhy.

Poté, co Frank zjistil, že jeho výtvor zmizel, vrací se do laboratoře spolu s Bradem a Riff Raffem. Mají ale nečekaného návštěvníka - u dvěří čeká doktor Everett Scott, bývalý učitel Brada a Janet, který hledá svého synovce Eddieho. Frank ho podezřívá, že se zabývá vládním výzkumem UFO a když zjistí, že se zná s Bradam a Janet, připadá mu to jako spiknutí. Frank, Dr.Scorr, Brad a Riff Raff objeví Janet s Rockym - což naštve Frank a Brada. Trapné a žárlivé ticho ukončí Magenta a gong, který ohlašuje, že večeře je hotová.

Večeře je také netypická - podávají se zbytky Eddieho, Janet se vyděsí a utíká do Rockyho náruče. Frank je na ni žárlivý a běží za ní. Frank použije "Medůzový přeměňovač" a všechny promění v sochy.

Všichni jsou nuceni vystupovat ve Frankovo závěrečném kabaretním čísle. Představení[určitě?(typo,...)] ale přeruší Riff Raff s Magentou, odhalí, že oni a Frank jsou mimozemšťané z jiné planety (planety Transsexual v galexii Transylvanské).

Chtějí se vrátit domů a nechtějí stále sloužit Frankovi, Riff Raff se stává novým vůdcem a zabijí Columbii, Rockyho a Franka. Brada, Janet a Dr.Scorra pustí na svobodu a vrací se i s celým hradem na svou rodnou planetu.

Pozůstalí -Brad, Janet a Dr.Scott se plazí špínou po zemi...vypravěč příběh uzavírá celý příběh tím, že lidská rasa je jako hmyz, který se plazí po povrchu země.


Kategorie:Americké muzikály