Jump to content

Satyricon

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Cedule Template:Infobox - hudební umělec Template:Možná hledáte Satyricon je norská black metalová kapela která vznikla v roce 1990, dříve známá jako Eczema. Skupina svým prvním albem Dark Medieval Times založila nový black metalový podžánr, kterému přezdívali "medieval metal" (medieval = středověký). Album jasně ukazovalo na fanscinaci Satyriconu středověkem, společně se surovými bicími, které měl na starosti Frost, a smíchané ještě i s akustickou kytarou a flétnou. Na dalšími albu, The Shadowthrone, v tomto středověkém duchu pokračovali. S ohledem na jedno z jejich aktuálnějších alb, Volcano, uvedl Satyr v biografii na jejich oficiálních stránkách, že "hudba je rockově založená, jen extrémnější; je to black metal, který přesahuje hranice dané kapelami jako Venom či Bathory, objevování sama sebe založené na podkladu rockově orientovaného black metalu je naše filozofie". Volcano získalo celkem 4 ocenění, norské Grammy za "Nejlepší metalové album", cenu Alarm za "Fuel For Hatred" v kategorii "Píseň roku", stejnou cenu i za "Metalové album roku" a ceny Oslo za "Celkově nejlepší album". Satyricon se účastnili alba na počest Darkthrone, "Dakthrone Holy Darkthrone", které vydalo Moonfog Productions v roce 1998 svou předělávkou songu "Kathaarian Life Code". Zase v roce 1998 se Satyricon účastnili i alba na počest Bathory, "In Conspiracy With Satan", které vydalo Hellspawn/No Fashion Records, a tak přispěli svým coverem písně "Born For Burning". V roce 2006 vydala kapela nové studiové album, Now, Diabolical. Album vyvolalo v black metalovém undergroundu velkou míru sporů kvůli svému přímému, "přátelskému k rádiu" uchopení žánru. Album se prodávalo dobře, i když i venku z black metalových kruhů. V březnu 2008 byla kapela poprvé hlavní hvězdou na Inferno Metal Festivalu v Oslu. 2. června vyšel nový singl "My Skin Is Cold".

V roce 2013 odehráli Satyricon koncert v opeře za doprovodu norského operního sboru. Stalo se tak v rámci propagace alba "Satyricon" které krátce předtím vyšlo. V roce 2015 vyšlo živé album s názvem "Live At The Opera". Jde o záznam z norské opery. Jako ochutnávka z této nahrávky byla píseň "Die By My Hand". Nyní kapela dokončuje již své deváté album, které vyjde v září u Napalm Records. Album se bude jmenovat "Deep Calleth Upon Deep". Bude obsahovat osm nových skladeb, které jak bylo uvedeno k obalu alba nebudou jen sbírkou nových věcí. Ale půjde svým způsobem novou éru v historii kapely. 11. srpna vyjde singl s titulní písní "Deep Calleth Upon Deep". Půjde o malou ochutnávku ze stejnojmenného alba.

Diskografie

[edit]

Členové

[edit]

Externí odkazy

[edit]

Template:Pahýl Template:Portály

Kategorie:Norské blackmetalové hudební skupiny Kategorie:Hudební skupiny 1990–1999 Kategorie:Hudební skupiny 2000–2009 Kategorie:Hudební skupiny 2010–2019 Kategorie:Hudební skupiny založené v roce 1990