Jablotron

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Infobox - firma JABLOTRON GROUP a.s. je ryze česká skupina technologických firem s tradicí od roku 1990. Od svých počátků se zaměřuje především na zabezpečovací a komunikační systémy včetně navazujících bezpečnostních služeb a poskytuje tak řešení pro ochranu majetku, zdraví a bezpečí uživatelů. Největší společností skupiny je společnost JABLOTRON ALARMS a. s., která patří k nejvýznamnějším dodavatelům alarmů v ČR i ve světě. V posledních letech se Jablotron jako inovační lídr v oboru zaměřuje na rozvoj cloudových služeb a IoT aplikací. Nedílnou součástí aktivit skupiny jsou veřejně prospěšné projekty, iniciované podnikatelem, mecenášem, zakladatelem a spolumajitelem JABLOTRON GROUP a.s., Daliborem Dědkem.

Vize[edit]

Jablotron se od svého vzniku orientuje na vývoj vlastní elektroniky a na výzkum nových technologií. Krédem skupiny je kvalita, jednoduchost a srozumitelnost. Skupina chce transformovat dobré nápady do atraktivních produktů a služeb pro své zákazníky a partnery. JABLOTRON GROUP a.s. staví na férovém jednání, pozitivní motivaci zaměstnanců a partnerů a na velkých investicích do dalšího vývoje.

Historie[edit]

V době svého vzniku v roce 1990 měl Jablotron s.r.o. jen pár zaměstnanců a věnoval se zakázkovému vývoji průmyslových aplikací výpočetní techniky. Pro nestabilitu zakázek v tomto odvětví přešla firma během prvního roku existence k vývoji a výrobě vlastních produktů elektronického zabezpečení budov (EZS). Sortiment rozšiřovala také importem doplňků EZS přizpůsobených pro český trh. V roce 1991 společnost začala se školením partnerů, zaměřeným jak na montáž výrobků, tak i na to, jak začít úspěšně podnikat. 

Jablotron se už od prvních let věnoval systematickému budování prodejní sítě v ČR i v zahraničí (pozn. v současné době[kdy?] export pro firmu představuje více než 75 % obratu[1]). Pro kvalitní a efektivní řízení obchodních činností i mimo ČR založil Jablotron s.r.o. dceřiné společnosti Jablotron Taiwan a Jablotron Slovakia s.r.o. s cílem pomoci prorazit Jablotronu na zahraničních trzích.[2] S růstem výroby a sortimentu rostla postupně i potřeba dostatečných prostor pro podnikání, Jablotron proto v roce 1998 vystavěl nový areál v ulici Pod Skalkou v Jablonci nad Nisou, kde má dodnes své hlavní sídlo.

V následujícím roce byl zaveden a certifikován systém managementu kvality dle ISO 9001, jež byl v roce 2002 rozšířen o certifikace dle ISO 13485 pro zdravotnické prostředky.  Společnost je také držitelem certifikátu potvrzujícího zavedený systém managementu bezpečnosti informací dle ISO 27001:2014 pro cloudové služby. Interní systém řízení je průběžně zdokonalován a uzpůsobován aktuálnímu vývoji společnosti.

Důležitým milníkem v historii firmy bylo inovativní řešení v oblasti komunikace. Jablotron začal využívat GSM komunikátor nejen pro přenos poplachových hlášení, ale umístil ho také do velkého stolního telefonu,[3] který zpopularizovala televize CNN.[4]

Velký průlom ve vývoji alarmů přinesl v roce 2012 nový systém JABLOTRON 100.[5] Jeho předností je snadné ovládání,[6] šetrná instalace, nadčasový design, multifunkční použití a široké možnosti automatizace. JABLOTRON 100 chrání nejen před zloději, ale také před požárem, záplavou nebo únikem plynu a navíc dokáže ovládat topení nebo třeba otevřít garážová vrata. Systém je možné díky cloudové službě (bezplatné mobilní a webové aplikaci) ovládat vzdáleně pomocí chytrého telefonu nebo počítače.

S rozšiřováním portfolia produktů a služeb se rozrůstala i síť dceřiných společností. V roce 2005 byly založeny další dvě: JabloPCB, s.r.o., která je hlavně dodavatelem technologických výrobních operací (osazování, pájení a kontrola desek plošných spojů elektroniky) a JabloCom, s.r.o., která se specializuje na výzkum a vývoj v oblasti komunikačních prostředků a GSM technologií včetně výroby "obřích mobilů".

V roce 2008 došlo k rozdělení společnosti Jablotron s.r.o. – jejím odštěpením vznikla společnost JABLOTRON ALARMS a.s. Dynamický rozvoj v následujících letech vyústil v roce 2015 v transformaci všech společností do holdingově řízené skupiny JABLOTRON GROUP a.s. V současné době[kdy?] je součástí skupiny JABLOTRON GROUP a.s. 20 společností, které zaměstnávají víc než 600 lidí. Roční obrat holdingu přesáhl v roce 2015 2,56 mld. Kč[7] a jeho podstatná část je tvořena exportem prakticky do všech částí světa.

Nejdůležitější milníky JABLOTRON GROUP[edit]

12/1990 Založení Jablotron s.r.o.
01/1991 První zabezpečovací ústředna CJ-91
04/1994 První zabezpečovací systém JA-50
05/1993 Otevření pobočky na Tchaj-wanu
10/1995 První autoalarmy na trhu
03/1996 Založení firmy Jablotron Slovakia
02/1997 Zahájení prodeje systému JA-60 (Profi)
06/1998 Jablotron jako první výrobce alarmů zavedl GSM komunikaci
05/2002 Monitor dechu kojenců Nanny (BM-01, později BM-02)[8]
11/2004 Vznik Maximobilu, který proslavila reportáž na CNN
07/2005 Založení dceřiné firmy JabloPCB
08/2005 Založení dceřiné firmy JABLOCOM, která přebírá prodej Maximobilu a vývoj jeho nástupců
10/2007 Zahájení prodeje systému JA-80 (OASiS)
08/2008 Vznik JABLOTRON ALARMS a.s. a holdingové struktury. Jablotron s.r.o. zůstává jako mateřská firma v pozadí skupiny a veškerý vývoj a prodej alarmů přebírá nová akciová společnost
07/2009 Jablotron uvádí na trh pohybový detektor se zabudovanou kamerou
11/2009 Jablotron do nabídky zavádí unikátní GSM kameru EYE-02 vyvinutou firmou JABLOCOM
03/2010 Zahájení prodeje GSM Mini Alarmu AZOR
06/2010 Vznik společnosti JabloNET s.r.o. a rozvoj SW pro monitorovací centra (PCO)
11/2011 Vznikem JABLOTRON SECURITY a.s. (fúzí JABLOSEC s.r.o. a SV-AGENCY) dokončen přerod do jednoho moderního poskytovatele bezpečnostních služeb
02/2012 Uvedení na trh revolučního systému JA-100
04/2012 Otevření největšího a nejmodernějšího monitorovacího centra v ČR v Praze na Chodově
05/2012 Vznik dceřiné firmy Zásahová služba s.r.o. a projektu KRUH, díky kterému Jablotron nabízí kompletní řešení: alarm – odborná instalace – dohled – zásah
08/2013 Finalizace spolupráce s CERN a ÚTEF ČVUT Praha a zahájení prodeje unikátní částicové kamery MX-10 – výukové sady pro jadernou fyziku na SŠ A VŠ.
10/2014 Založení dceřiných společností JABLOTRON PROJECTS s.r.o. a JABLOTRON PARTNERS s.r.o.
04/2015 Založení firmy JAC Iberia – pilotní projekt Jablotron Centres – zahraničních zastoupení[9]
05/2015 Vznik JABLOTRON GROUP a.s. jako zastřešující společnosti skupiny, která přebírá úlohu původní Jablotron s.r.o.
09/2015 Otevření Domova pro seniory U Přehrady
01/2016 Zahájení činnosti Nadace JABLOTRON

Produkty[edit]

  • Alarmy:
    • domovní alarmy
    • autoalarmy a příslušenství
    • bezpečnostní GSM kamery
    • monitor kojeneckého dechu
  • Bezpečnostní centrum
  • Technologie budov
  • Chytré stolní telefony

Veřejně prospěšné aktivity[edit]

Firemní dárcovství[edit]

V lednu 2016 založila JABLOTRON GROUP a.s. Nadaci Jablotron, která navazuje na více než dvacetileté dárcovské aktivity firem skupiny Jablotron. Za dobu svého působení společnosti skupiny podpořily projekty za více než 200 milionů korun.

Podporované oblasti:[10]

  • Správa a ochrana unikátních celků krajiny
  • Regionální rozvoj – Jablonecko:
  • Podpora vzdělávání, vědy a výzkumu
  • Podpora občanské společnosti
  • Pomoc lidem v nouzi
  • Rekonstrukce objektu bývalé bižuterie na Domov pro seniory U Přehrady

Mezinárodní spolupráce[edit]

Jablotron ve spolupráci s Evropským centrem pro jaderný výzkum (CERN) a ČVUT v Praze vyvinul pomůcku pro výuku jaderné fyziky - částicovou kameru MX-10,[11] jejíž hlavní výhodou je okamžitá vizualizace jinak neviditelného záření. Spolu s přístrojem je dodáván specializovaný software Pixelman©, který nabízí rozhraní jak pro odborníky na částicovou fyziku, tak i pro studenty a učitele fyziky na středních či vysokých školách.[12]

Odborná ocenění[edit]

  • ELO SYS Trenčín 2012 - Nejúspěšnější exponát
  • Pragoalarm 2012 – Grand Prix
  • MIPS Moskva 2012 – Nejlepší inovativní produkt
  • IF SEC Birmingham 2012 – Finalisti více kategorií
  • CONECO Bratislava 2014 – Novinka veletrhu
  • AMPER Brno 2014 – Čestné uznání

Další ocenění[edit]

  • 1. místo v anketě CZECH TOP 100 v kategorii Elektrotechnika, elektronika a optika
  • Nejobdivovanější firma Libereckého kraje
  • 1. místo v kategorii Progresivní zaměstnavatel roku 2015 do 500 zaměstnanců

Reference[edit]

Externí odkazy[edit]

Kategorie:Výrobci mobilních telefonů Kategorie:České elektrotechnické firmy Kategorie:Firmy v okrese Jablonec nad Nisou