Galerina sulciceps

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Cedule Template:Upravit

Template:Taxobox name
Scientific classification

Galerina sulciceps je považována za nejjedovatější houbu světa. Je zástupcem rodu čepičatka (Galerina) a vyskytuje se především v okolí Indonésie.

Popis[edit]

Klobouk je vejčitý, uprostřed může být lehce vypouklý. Klobouk je zbarven okrově hnědě, hladký a bez výstupků. Hymenofor tvoří středně husté lupeny, které jsou přirostlé ke třeni. Jsou zbarveny krémově, někdy světle hnědě. Třeň je tenký, v průměru má jen 0,15-0,3 cm, a je 0,4-1,5 cm vysoký. Mohou mít prsten, není to však podmínkou, závisí to na genetické informaci (DNA) dané plodnice. Výtrusný prach je rovněž zbarven do hněda či okrově hnědé. Elipsoidní výtrusy mají rozměry 5,8 až 7,2 μm.

Výskyt a ekologie[edit]

Galerina sulciceps se vyskytuje hlavně na Jávě a Sumatře a dalších blízkých ostrovech, ale je možno ji najít i na Cejlonu a byla nalezena i v Severní Americe. V přirozeném prostředí využívá saprofitismus nebo symbiózu se vstavačovitými rostlinami (Orchidaceae), taktéž byla nalezena na vlhkých pilinách z jehličnanů. Kolem 80. let byl druh zavlečen do Německa, kde byl znám pod názvem "Gewächshaus-Häubling" v češtině "skleníková čepičatka".

I přesto, že byla nalezena v různých částech světa, panovalo přesvědčení, že je schopna se rozmnožovat pouze v místech s optimálními podmínkami (Indonésie, Cejlon), to však bylo vyvráceno, když se povedlo "vypěstovat" čepičatku, která byla plodná, i v Evropě. Podmínky ve skleníku však byly přizpůsobeny místu přirozeného výskytu.

Toxicita a obsahované látky[edit]

Jedná se o nejjedovatější houbu na světě, ve třicátých letech minulého století bylo zaznamenáno minimálně 18 případů otravy, z toho 14 smrtelných. Obsahuje všechny druhy amanitinu, laboratorními výzkumy bylo zjištěno, že obsah tohoto oktapeptidu je téměř pětkrát vyšší než v muchomůrce zelené (Amanita phalloides). Lékařský zákrok je nutný do několika desítek hodin po požití, jinak postižený zemře na selhání ledvin nebo jater. Léčba zahrnuje nutnou transplantaci jater či dialýzu krve.

Podobné druhy[edit]

Příbuzným druhem je čepičatka jehličnanová (G. marginata) , avšak vzhledem k tomu, že tento druh se přirozeně vyskytuje pouze v mírném klimatickém pásmu, je záměna zcela vyloučena.

Poznámky[edit]

  • V Číně existuje záznam o otravě touto houbou: ,,...třináct zaměstnanců vykazovalo toxické příznaky po požití neznámých hub v předcházejících dnech. Klinický projev se lišil, od gastroenteritidy až po jaterní a renální dysfunkci. Většina ze 13 pacientů trpěla zvracením, bolestmi břicha, průjmem a zvýšenou hladinou biochemických ukazatelů jaterní a ledvinové funkce, přičemž koncentrace transaminázy vyvrcholila během 48-72 hodin. Do 48 hodinách po požití byla u všech pacientů provedena hemodialýza. Všechna akutní poškození ledvin se vyřešila do 10. dne. Po třiceti dnech se funkce jater a ledvin zcela obnovily."1.
  • Galerina sulciceps nemá oficiální český název, v překladu z latiny se občas uvádí pod názvem čepičatka brázdohlavá.

Externí odkazy[edit]

Kategorie:Límcovkovité Kategorie:Jedovaté houby