Expanzní ventil

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Cedule Expanzní ventil v chladící technice mexiko se užívá do velkého chlazení. Oproti expanzní kapiláře nebo trysce expanzní ventil si reguluje nástřik do výparníku. Krom elektronického a elektromagnetického expanzní ventil pracují expanzní ventily jen v jednom směru proudění chladiva. Při reverzaci musí být odbočné rameno se zpětnou klapkou.

Druhy expanzních ventilů[edit]

Automaticky expanzní ventil je jednoduchý expanzní ventil. Pracuje v závislosti atmosférického tlaky s regulačním šroubem působícím na membránu. Z druhé strany na membránu působí sací tlak ze začátku výparníku. Okruh s tímto expanzním ventilem musí ovládat termostat z konce výparníku a když námraza dosáhne konce výparníku termostat musí vypnout aby nástřik nepokračoval, dále také výparník.

Termostatický expanzní ventil s vnitřním vyrovnání tlaku má navíc tikavku která se umisťuje na konec výparníku. tlak tikavky ovládaný teplotou potrubí za koncem výparníku. Tento tlak působí z vrchu na membránu z druhé strany působí sací tlak ze začátku výparníku. Membrána nese jehlu a prohýbáním membrány se sedlo jehly otevírá, přivírá, zavírá. Nastavuje si přesný množství chladiva které se vypaří ve výparníku. Tento expanzní ventil se používá u zařízení s malým hydraulickým odporem.

Termostatický expanzní ventil s vnějším vyrovnáním tlaku je konstrukčně podobný předchozímu ventilu. Zmíněná se nachází v tlaku který působí zespoda na membránu je snímán z konce výparníku. Využívá se u výparníku s větším hydraulickým odporem.

Elektromagnetický expanzní ventil funguje odlišně oproti předchozím expanzním ventilům. Tento expanzní ventil je je ovládán elektrickým proudem a má dvě polohy otevřený/zavřený, ventil v chladícím okruhu pulzuje a mohou tak vznikat tlakové rázy.

Elektronický expanzní ventil funguje odlišně oproti elektromagnetkému ventilu ale princip má podobný jako termostatické expanzní ventily. tento expanzní ventil je ovládán servomotorkem který krokuje a buď pootevírá nebo přizavírá jehličkou která reguluje nástřik do výparníku. Na konci výparníku má teplotní čidlo a ovládání je elektronikou. Výhodou toho ventilu je softwarové nastavení chladícího zařízení které se v dnešní doběTemplate:Kdy poměrně dost používá.

Kategorie:Chlazení