Digimon

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Cedule Template:Infobox - televizní pořad Digimon (japonsky デジモン [dedžimon], zkratka pro デジタルモンスター [dedžitaru monsutá], anglické Digital Monster) je japonský anime seriál, obsahující stejnojmenné bytosti různých tvarů žijících v „digitálním světě“. Dalším světem, který se v seriálu vyskytuje, je „náš“ svět.

Stejně jako Pokémon byl Digimon vysílán i ve Spojených státech (a později i v Česku).

Monstra[edit]

Digimoni jsou inteligentní a umí mluvit. Začínají v dětských formách podobných tamagoči, ale poté se „vyvíjejí“ (skokově mění tvar, velikost i schopnosti). S každým vývojovým skokem jsou silnější a často i větší. Vyšší vývojové formy mohou být humanoidnější nebo mechanizovanější. Evoluce může být trvalá nebo dočasná, dočasná evoluce je nejčastěji způsobena energií přátelství, kterou jim dodají jejich lidští přátelé.

Každý digimon disponuje určitou sadou útoků. Ve vyšších evolučních stupních bývají tyto útoky schopné ničit budovy. Odolnost samotných digimonů proti těmto útokům je vysoká, ale může se stát že zemřou – nikoliv ovšem trvale, mohou se znovuzrodit.V pozdějších sezónách ale umírají,a zvítězivší nepřátelé jim berou jejich data,a jejich sílu.

Sezóny[edit]

Zajímavé na digimonu je odlišnost mezi jednotlivými sezónami.

Digimon Adventure[edit]

Sedm dětí se dostává z letního tábora do Digisvěta. Zde jsou seznámeni s Digitálními monstry zkráceně Digimony. Dozvídají se, že jedinou nadějí jak se navrátit do lidského světa je porazit zlého Devimona, který ovládá Digisvět. V té době nikdo z dětí netuší, že Digisvět je rozsáhlejší a nebezpečnější než by se mohlo na první pohled zdát. Poté, co porazí Devimona, bojují proti opravdovým hrůzám, jejich digimoni se s pomocí zvláštní technologie[digiovladače,štítky a znaky] proměňují na vyšší úrovně a zachrání oba světy – digisvět i náš svět.

Digimon Adventure Zero Two[edit]

Několik let po událostech v Digimon Adventure se v Digisvětě objevuje neznámý člověk, který si zotročuje všechny Digimony. Na jeho poražení jsou vybráni noví Digivyvolení, ke kterým se přidává několik starých známých. Všichni budou velice překvapeni až zjistí, že ďábelský otrokář je pouze služebníkem nepředstavitelné síly,a to služebníkú svého přeživšího nepřítele Myotismona[Vamdemona],který pořád usiluje o ovládnutí Digisvěta a Země,a o smrt jich a [v této sezóně nově se objevivších] bohú/ochránců Digimonú.

Digimon Tamers[edit]

Třetí sezóna nemá s ostatními nic společného, alespoň po dějové stránce. Digimoni jsou především zábavným prvkem, kterému propadla spousta dětí. Digimoni se hrají jako kombinace karetní hry a gameboye. Několika dětem ovšem znenadání Digimoni oživnou. V lidském světě se začnou objevovat Digimoni s nepřátelskými úmysly, posíláni bohy Digimonú. Později se objevuje D-Reaper (čti: dý-rýpr), v Digisvětě oživlý mazací program,hodlající zničit oba světy. Je tedy na Tamerech, aby zakročili a nebezpečné hrozby odstranily.

Digimon Frontier[edit]

Opět se setkáváme s novými hrdiny, kteří musí zachránit Digisvět. Tito Digivyvolení mají schopnost se pomocí Spiritů, spojit s duchy legendárních Digimonů a získat tak jejich schopnosti – stát se Digimony. Díky těmto schopnostem se snaží čelit nepřátelským Digimonům, kteří jsou pod vedením zlého Digimona ze Svaté trojice.

Digimon Data Squad[edit]

Co mají všechny sezóny společné je cíl: záchrana obou světů před ovládnutím destruktivním nepřítelem.

Digimon Xros Wars[edit]

Tato série začíná snem 13letého kluka jménem Kudou Taiki, ve kterém je generál zvířecích digimonů a bojuje proti lidským digimonům ve snaze ochránit svět, náhle po probuzení a příchodu ze školy se setkáváme s dalšími hlavními postavami: Akari a Zenjiour, kamarády Kudou Taikiho, kde si Zenjiour vyzývá Taikiho k boji v kentu, Taiki přijímá a jdou na tréninkové zápasiště, když v tu chvíli jim nad hlavou propluje auto a narazí do budovy, po chvilce auto padá přímo na naše hrdiny, když se ozve tajemný hlas, kterým Taikimu řekne aby uskočil vpravo, po jejich záchraně jim říká, že je králem Digimonů a že za chvíli zemře, pokud ho nebudou chtít zachránit, tím pádem Kudou Taiki ho zahrání svým digixrosem a hrdinové zamíří na dobrodružství do Digitálního světa.

Digimon Hunters[edit]

Template:Portály

Kategorie:Anime seriály Kategorie:Dětské televizní seriály Kategorie:Kodomo Kategorie:Televizní seriály vysílané od roku 1999 Kategorie:Televizní seriály vysílané do roku 2012 Kategorie:Toei Animation