Dřezovec trojtrnný

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Taxobox name
Scientific classification

Dřezovec trojtrnný (Gleditsia triacanthos) je druh stromu z čeledi bobovitých.[1] V České republice se dosti hojně vysazuje v parcích v různých kultivarech, trnitých i beztrnných. Trnité formy mají na kmeni zajímavě vyhlížející velké rozvětvené trny. Mimo to má dřezovec na podzim velké lusky, které opadávají později než listy. Trnitá koruna poskytuje bezpečné útočiště drobným ptákům.

Použití[edit]

Je používán jako okrasná dřevina v parcích a zahradách. Rychle roste, v ČR se adaptuje bez potíží především v teplejších oblastech. Výrazným znakem jsou dlouhé a větvené silné ostré trny vyrůstající ve shlucích na kmeni (dekorativní jsou v tomto směru staré kmeny) a na větvích. Tento znak je u mladých dřevin málo viditelný. Na podzim stromy plodí nápadné lusky které opadané na zemi rovněž poutají pozornost návštěvníka zvyšují tak okrasný význam dřeviny. Tyto lusky jsou někdy využívány jako dekorace.

Ve výsadbě je často používán kultivar 'Sunburst' významný výrazným jarním zbarvením listů, jarní zbarvení olistění bývá zlatavě zářivě žluté nebo ostře žlutozelené. Délka trvání zbarvení se může podle podmínek lišit. Tento kultivar není otrněný.

Ekologie[edit]

Bývá v ČR napadán hálkotvorným parazitem bejlomorkou dřezovcovou. Více bývá napadán kultivar 'Sunburst'. Poškození není pro růst dřeviny obvykle významně škodlivé.

Využití[edit]

Lusky a semena jsou jedlé za syrova. Suchá semena se vaří jako ostatní luštěniny.

Z pražených semen lze připravovat kávovinu s příjemným aroma.[2]

Dřezovec trojtrnný se vysazoval[kdy?] (spolu s akátem) jako medonosná dřevina.

Reference[edit]

Externí odkazy[edit]

Template:Pahýl Template:Portály

Kategorie:Bobovité Kategorie:Flóra severovýchodu USA Kategorie:Flóra jihovýchodu USA Kategorie:Flóra středoseveru USA Kategorie:Flóra středojihu USA Kategorie:Okrasné stromy