Cheerleading

From Wikipedia, the free encyclopedia

Template:Upravit Template:Infobox - sportovní disciplína Cheerleading [čírlíding] (česky roztleskávání, Template:Vjazyce cheer a leading = povzbuzování a vedení) je sportovní odvětví, uznané olympijským výborem jako neolympijský sport,Template:Zdroj? který původně vznikl jako skupinové povzbuzování se složitou choreografií. Jedná se o většinově ženský sport, ale v menší míře ho provozují i muži.

V cheerleadingu se používají různé prvky: pohyby rukou, skoky, výkopy, akrobacie, pokřiky a pyramidy, velmi důležitá je proto taneční, gymnastická či jiná pohybová průprava. Cheerleadingu se mohou věnovat děti již odmala, soutěžně pak od šesti do jedenácti let v kategorii peewees, od jedenácti do patnácti let v kategorii junior a od šestnácti let v kategorii senior.

Historie[edit]

Za počátek cheerleadingu se považuje rok 1880, kdy na fotbalovém utkání v americkém Princetonu byl zaznamenán první organizovaný pokřik, který byl tehdy ještě veden muži. Byl dlouho mužskou záležitostí, ženy začaly do něj pronikat až po 2. světové válce. Z USA se rozšířil po celém světě.

V České republice začaly vznikat první týmy na počátku devadesátých let 20. století, především jako součást týmů amerického fotbalu. Dnes již u nás působí několik desítek týmů u různých sportů (fotbal, lední hokej, basketbal, florbal apod.) či pouze jako samostatné týmy vystupující na nejrůznějších společenských, kulturních i sportovních akcích.

Sportovní cheerleading[edit]

Do cheerleadingu patří nejen klasické roztleskávání na zápasech, ale i tzv. sportovní cheerleading. Ten zahrnuje stunty, pyramidy, výhozy a akrobacii. Patří do něj také choreografie a skoky. Mezi sportovními cheerleaders nalezneme také často i chlapce. Hodně týmů v ČR přechází pouze na tento typ cheerleadingu a nezaměřují se už na vystupování na plesech, firemních akcích ale na cheerleadingové soutěže.

Prvky cheerleadingu[edit]

[[Soubor:Pro Bowl 2006 cheerleaders.jpg|náhled|upright=1.18|Roztleskávačky během utkání hvězd Pro Bowl 2006; každá dívka zastupuje jeden tým]]

Stunty[edit]

Stunty jsou základními prvky pyramid. Jeden stunt tvoří pět lidí - top (anglicky flyer) je osoba, obvykle dívka, která je zvedána a vyhazována ostatními členy; base (čti anglicky :bejs:) je každý, kdo není top, a tvoří základ skupinky. Ve skupince se rozlišují dva boční base, jeden zadní (též zvaný spotter) a jeden přední (někdy se přední base vynechává). Mezi základní stunty patří tzv. elevator, extension či liberty.

Speciálním případem stuntů jsou partnerstunty (anglicky partnerstunts). Jeden partnerstunt tvoří zpravidla jeden muž a jedna dívka, přičemž muž tvoří základnu a dívka je topem. Základním partnerstuntem je tzv. tosshands.

Pyramidy[edit]

Pyramidy vznikají spojením více stuntů dohromady a jejich různým propojením. Nejznámějšími pyramidami jsou tzv. Vlčí stěna či 2-2-1 (dva-dva-jedna).

Baskytosy[edit]

Baskytosy jsou také známé jako "výhozy". Baseové vyhodí topa, který ve vzduchu zpravidla udělá nějakou pozici, nebo skok pike, toe-touch.

Skoky[edit]

Vznikly převzetím skoků z gymnastiky. U všech skoků se hledí na techniku provedení a výšku skoku. Skoků a jejich kombinací existuje mnoho, mezi základní patří tzv. toe-touch, side/front hurdler a pike.

Akrobacie[edit]

Akrobatické prvky jsou vidět především v soutěžních vystoupeních, protože na jejich provádění je obvykle zapotřebí speciální povrch z bezpečnostních důvodů. Obvykle se do choreografií zahrnuje tzv. standing tumbling a running tumbling, tedy ze stoje či s rozběhem. Jednotlivé prvky jsou dále spojovány se skoky a za sebe do akrobatických řad. Typicky se zařazují hvězdy, rondáty, fliky, salta apod.

Tanec[edit]

Tanec má v cheerleadingu podobu tzv. cheer dance, který sestává ze speciálních cheerleadingových pohybů. Může též jít o tanec různých stylů, kde největší vliv mají disco dance, show dance, street dance a baletní prvky (např. upravené piruety, výkopy atd.). Nejčastěji se tyto dva typy tance v choreografiích mísí, přičemž v cheer kategoriích na soutěžích převládá cheer tanec, kdežto v dance kategoriích jiné styly. Pro tanec v cheerleadingu jsou typické tzv. pompomy (někdy též pompony či zkráceně pomy), které jsou vyráběny z tenkých plastových proužků různé šířky, barvy a třpytivosti s rukojetí. S pompomy tančí také mažoretky.

Pokřiky[edit]

Pokřiky jsou rozšířené především v anglicky mluvících zemích. Angličtina poskytuje pro pokřiky nejlepší jazykové prostředky,Template:Zdroj? České cheerleaders proto většinou tvoří své pokřiky v angličtině. Pokřiků jsou obecně dva druhy - krátké pokřiky (chants či sidelines) a dlouhé pokřiky (cheers). Krátké pokřiky jsou tvořeny zpravidla jedním až třemi verši a třikrát se opakují.

Spirit[edit]

[[Soubor:New York Jets cheerleaders.jpg|náhled|Roztleskávačky týmu New York Jets]] Anglickým termínem spirit se označuje velmi významná součást cheerleadingu. Přeloženo do češtiny znamená toto slovo něco jako týmový duch, nadšení, zápal, sebevědomí a radost dohromady. Vyjařuje důraz na týmovou spolupráci, souhru, toleranci v rámci týmu i k ostatním cheerleaders a jiným lidem, vyzývá cheerleaders k vzájemnému povzbuzování a k radosti z cheerleadingu.

Cheerleading v ČR[edit]

Česká asociace cheerleaders (ČACH, Czech Cheerleading Union, CCU) je občanské sdružení fungující od roku 2001, které sdružuje týmy cheerleaders na území České republiky. V současnosti [kdy?] je členem asociace 30 týmů (např. JNS, Eagles, Fighters cheerleaders...), v nichž působí přes 2000 cheerleaders různého věku.

Czech Allstar Team je výběrem těch nejlepších cheerleaders z členských týmů asociace. Jeho členky jsou vybírány na základě každoročního konkurzu začátkem podzimu. Allstar tým reprezentuje Českou republiku na nadnárodních soutěžích. Jeho zatím nejlepším výsledkem bylo třetí místo na Elite Championship v německém Movie Parku v Bottropu v roce 2007 v kategorii Allgirl Cheer.Template:Zdroj?

Od sezony 2011/2012 je tento výběrový tým pojmenován Czech National Cheer Team a pod vedením amerických trenérů Jonathana Smileyho a Blakea Myerse se připravoval na European Cheerleading Championships ve Slovinsku.Template:Zdroj?

Soutěže[edit]

náhled|Stunt liberty – Tigers Cheerleaders Brno na Spirit Cheer Cupu 2008 Soutěží se nejčastěji ve skupinových choreografiích o různém počtu soutěžících, a to Cheer (obvykle zahrnuje všechny prvky cheerledingu) a Dance (pouze tanec), dále pak v čistě stuntových kategoriích - Groupstunt a Partnerstunt a individuálních kategoriích. Každá kategorie bývá vyhlašována pro věkové skupiny peewees, junior a senior; v rámci kategorií junior a senior je ještě rozdělena na tzv. Allgirl (pouze dívky) a Coed (chlapci a dívky). Kromě mistrovství republiky nabízejí soutěže další kategorie - např. Double Synchro Dance, Pompom Dance, Theme Cheer Show apod.

Nejprestižnějšími kategoriemi jsou Senior Allgirl Cheer a Senior Coed Cheer, v nichž může obvykle soutěžit až 30 účastníků. Soutěžní vystoupení v těchto kategoriích trvá obvykle 2,5 až 3 minuty a zahrnuje stunty, pyramidy, skoky, tanec, akrobacii (gymnastické prvky) a někdy také pokřik, má složitou choreografii a jeho zvládnutí je věcí týmové souhry a vysokých fyzických nároků na každého jednotlivce. Soutěžní vystoupení se zpravidla začíná trénovat již několik měsíců před soutěží.

V České republice je každoročně pořádáno několik soutěží. Nejznámější je Mistrovství republiky v cheerleadingu (v květnu) a Spirit cheer cup. (listopad/prosinec). Největší soutěží v Evropě je Mistrovství Evropy a Elite Cheerleading Championship pořádaný německou organizací Elite. Tato soutěž je také kvalifikací na mistrovství světa Cheer IASF Worlds pořádané mezinárodní organizací IASF.

Externí odkazy[edit]

Template:Pahýl

Template:Portály Template:Autoritní data

Kategorie:Sportovní tanec Kategorie:Neolympijské sporty Kategorie:Sporty