Karpa

From Wikipedia, the free encyclopedia

Rafael Miguel Catalá Lucas, Karpa (Nules, Castelló, 29 de setembre de 1926 - València, 12 de setembre de 2000), va ser un dibuixant de còmics infantils, un dels més importants de l'Escola Valenciana de còmic. Se li coneix sobretot pel personatge Jaimito, que es va publicar en la revista del mateix nom, Jaimito.

Biografia[edit]

Professor titulat per la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos de València, va continuar el personatge original del historietista Miguel Martínez Verchili (Palmer), i va aconseguir les seves majors cotes de popularitat ja al seu càrrec des de 1947.

Altres personatges deguts a la seva imaginació van ser:

  • En la revista Jaimito: La família Cañamón, Boleta i El Professor.
  • En la revista Pumby: Boleta, Simbad el Marí, Cangurito, Pulgarín, Jimmy, Flechita i Perico Fantasies.

Destaca entre la seva àmplia trajectòria artística, la seva adaptació en 1979 de la pel·lícula La guerra dels mons, de George Pal, dirigida per Byron Haskin i protagonitzada per Gene Barry i Ann Robinson per a la productora Paramount Pictures.

També va conrear altres camps de l'art gràfic, com el disseny de conegudes campanyes publicitàries per a la sanitat pública, dissenys d'identitat corporativa, etc. Així mateix, és molt àmplia la seva producció pictòrica, destacant pels seus retrats de marcada tendència impressionista.

L'any 1992 li va ser atorgada la medalla d'or al mèrit cultural concedida per la Generalitat Valenciana a tota la seua carrera com a dibuixant.

Va estar en actiu des de fins al final de la seua vida.

Bibliografia[edit]

Categoria:Dibuixants de còmics espanyols Categoria:Il·lustradors espanyols