José Palop Gómez

From Wikipedia, the free encyclopedia

José Palop Gómez, àlies Palop, ser un historietista espanyol, nascut a Énguera (València) el 28 d'agost de 1922[1] i mort el 27 de setembre de 1993.[2] Constitueix una de les més importants figures de l'Escola Valenciana d'historieta còmica, al costat de Karpa, Liceras o Sanchis.

Biografia[edit]

Va ser alumne de l'Escola d'Arts i Oficis de València, es va especialitzar en el dibuix d'historietes còmiques. Va col·laborar en El Peque (suplement infantil del diari Jornada de València) entre 1942 i 1944, i més tard en diverses publicacions infantils de Madrid, Barcelona i València.

En 1946 va crear per a la revista juvenil de l'Editorial Valenciana Jaimito la sèrie que li va donar major popularitat i que va mantenir viva durant la major part de la seua carrera, Bartolo, as de los vagos. Per a esta revista va crear també les sèries Robertín, nen milionari, Robinson Pérez, Sherlock Pómez, Invisible Man i Els hunos i els altres. Para Pumby, revista germana de Jaimito, Palop va idear també Payasete i Fu-Chi-Nin, Biki, Tarzanete i Bombó i Becerrín i Monucho. En "Trampolí" va desenvolupar El comte Pepe.

Després del tancament de l'Editorial Valenciana, va treballar per a l'Editorial Aramo en la realització de «Nuestra Historia en Cómics», una obra que narrava en set volums la història de la Comunitat Valenciana. Preparava una mostra dels seus dibuixos per a la Casa de Cultura de Xàbia quan va morir inesperadament d'una hemorràgia cerebral a l'edat de 71 anys.

Obra[edit]

Anys Títol Publicació
1950 Robertín, el nen milionari "Jaimito"
1950 Bartolo, as dels vagues "Jaimito"
1951 El Conde Pepe "Trampolí"
1955 Becerrín i Monucho "Pumby"
1956 Don Pirulí "Jaimito"
1956 Robinsón Pérez "Jaimito"
1959 Payasete i Fu-Chinín "Pumby"
1960 L'avieta "Jaimito"
1962 Sherlock Pómez "Jaimito"
1967 Invisible Man "Jaimito"
1972 Tarzanete "Pumby"

Referències[edit]

Template:Referències

Bibliografia[edit]

Enllaços externs[edit]

  • Comic creator: José Palop Gomez en la Comiclopedia de Lambiek

Categoria:Morts el 1993 Categoria:Dibuixants de còmics espanyols

  1. ^ Tadeo Juan, Francisco (invierno de 1982) en Ilustraciones para "Comicguía" nº 7, p. 14. Valencia: Libreria Telio.
  2. ^ EP (29/09/1993). José Palop Gómez, creador de Bartolo, as de los vagos, El País.